Twintig weken lang komen de deelnemers aan deze challenge in beweging voor een betere gezondheid. In heel Nederland wordt op 214 locaties deelgenomen aan De Nationale Diabetes Challenge (NDC) een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation, opgericht door de oud-volleyballer die jarenlang een van de toonaangevende spelers van het Nederlands volleybalteam was en zelf aan diabetes lijdt. De wandeluitdaging vindt dit jaar voor de twaalfde keer plaats. Texel deed nog niet eerder mee. Dat dit nu wel gebeurt, is volgens Robert Bakker van Sportstichting Texel omdat wandelen een goede en laagdrempelige manier is om mensen in beweging te krijgen. “Beweging heeft een positief effect op je gezondheid. Het helpt voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt en het kan er zelfs voor zorgen dat je van je suikerziekte afkomt of minder insuline of medicijnen nodig hebt.”
Texelaars in beweging
Sportstichting Texel pakte de handschoen op en neemt de organisatie van de Texelse diabetes challenge voor haar rekening. Bakker: “Laagdrempelige evenementen als deze passen perfect in het Lokale Sportakkoord van Texel. Dat is erop gericht om mensen in beweging te krijgen en te werken aan preventie en een betere gezondheid.” Onder zijn begeleiding wordt er van 27 april tot 24 september wekelijks in groepsverband gewandeld. Iedere deelnemer streeft zijn eigen doelen na. De wandeluitdaging is bedoeld voor iedereen met diabetes of een verhoogd risico hierop. Huisarts Marnix de Witte, die het initiatief van harte ondersteunt, schat dat op Texel zo’n 600 tot 700 mensen diabetes hebben. De groep met een verhoogd risico op deze aandoening is fors groter. “Je ziet dat mensen die te zwaar zijn verminderd actief zijn en ook andere klachten ontwikkelen. Hun zorgvraag neemt toe en dat betekent ook meer ziektekosten. Met deze challenge gaat het om bewegen op matig niveau. Dat leidt vaak tot gewichtsafname, meer spierkracht en een betere conditie en natuurlijk een betere overall-gezondheid”, licht Bakker toe.
Rondje Den Burg
De deelnemers starten elke donderdag om 13.00 uur met een gezamenlijk rondje Den Burg. “De eerste keer doen we een wandeltest van zes minuten. Zo kun je ongeveer bepalen wat de gemiddelde snelheid per uur is. Die test herhalen we nog een keer halverwege en aan het eind. Zo kun je goed de progressie meten.” Er wordt toegewerkt naar een afsluitende wandeling van 3 of 6 kilometer. Bakker benadrukt dat de deelnemers zelf hun tempo en intensiteit bepalen. “Snellere lopers doen bijvoorbeeld een lusje extra en we doen ook krachtoefeningen tussendoor. Zo houden we de groep bij elkaar.” Twee keer per week komen de deelnemers zelf een uur in beweging. Dat kan wandelend zijn, maar ook fietsend of met krachtoefeningen. “Via de mail sturen we iedereen wekelijks tips en schema’s, zodat ze tot de volgende gezamenlijke wandeling zelf aan de slag kunnen.”
Meewandelende specialisten
Ongeveer een keer per maand wandelt er een specialist mee onderweg vragen van deelnemers beantwoordt. “Doordat je wandelt, durven mensen eerder vragen te stellen.” Huisarts Marnix de Witte was direct enthousiast toen hij over het initiatief werd benaderd. Ook pedicure Tineke Hauwert, diëtiste Tamara Zijm, apotheker Henri Venema en ondernemer Sandor Mantje wandelen een keer mee. Laatstgenoemde is bezig om een schoenenlijn speciaal voor diabetici naar Texel te halen. Deelnemers die de challenge volbrengen krijgen korting op de aanschaf van wandelschoenen bij Mantje. Volgens Bakker kunnen de deelnemers optioneel ook kiezen voor een medische intake, waarbij vooraf alle waarden worden gemeten. Fysioteam Texel voert deze checks uit.
Uit informatie van de NDC blijkt dat landelijk 79 procent van de deelnemers die vorig jaar aan de challenge meedeed meer is gaan bewegen. 51 procent van de deelnemers heeft nieuwe sociale contacten opgedaan en 28 procent zit lekkerder in z’n vel.
Feestelijke afsluiting
Landelijk wordt de 20-weekse challenge afgesloten op 16 september met een groot festival in Tilburg waar alle wandelgroepen uit heel Nederland samen komen om te wandelen. Texel organiseert een week later zijn eigen feestje. “We zijn in gesprek met de organisatie van de Texel Halve Marathon om onze deelnemers feestelijk te onthalen bij de finish van dat evenement, maar dan bijvoorbeeld ’s morgens voordat de hardlopers starten. We hopen dat dit lukt. En anders zorgen we op een andere plek voor een feestelijk onthaal op zondag 24 september.”